Lambrechts gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Meer info

Blogberichten

Overzicht:  

Hoe voorkom je legionella in sanitaire installaties?

De recente legionella-uitbraak in Evergem maakt duidelijk hoe belangrijk het is om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen tegen de bacterie. Wat kan jij doen als installateur? Welke slimme producten kunnen je helpen om legionella en besmettingen met andere bacteriën te vermijden? Frank Desmet van DELABIE, producent van oplossingen die de hygiëne en veiligheid verzekeren in publieke ruimten, geeft tekst en uitleg.
 
Legionella: gevaarlijk in hoge concentraties
“Legionella is een bacterie die van nature voorkomt in water: beken, rivieren, regenwater, … bevatten allemaal legionella. De aanwezigheid van de bacterie wordt pas problematisch als het gaat om een te hoge concentratie. Bij temperaturen tussen 25 en 45°C gaat ze zich vermenigvuldigen. Door verneveling van het besmette water – via douches, openbare fonteinen en andere kranen die niet altijd een gelijkmatige straal produceren - kan ze vervolgens in de longen terechtkomen en mensen ziek maken. Vooral ouderen, diabeteslijders en mensen met een verzwakt immuunsysteem vormen een risicogroep. De bovengrens voor legionellaconcentraties op publieke plaatsen ligt in België op 1000 KVE (kolonievormende eenheden) per liter water. Vanaf dan geldt er een meldingsplicht. Bij een concentratie van 10.000 KVE per liter mag een sanitaire installatie op een openbare plaats niet meer gebruikt worden.”
 
Legionella voorkomen: enkele tips!

1. Respecteer de temperatuurvoorschriften. “In openbare gebouwen met een gesloten circuit bepalen de Vlaamse Best Beschikbare Technieken (BBT) voor Legionella-beheersing een circulatietemperatuur van minstens 55°C.”
 
2. Vermijd stilstaand water. “Legionella vermenigvuldigt zich in stilstaand water. Vermijd dus doodlopende leidingen en sluit uitgangen die je niet meer gebruikt af aan de aftakking. Creëer ook geen aftakkingen op je kringloop die nooit of zelden gebruikt worden.”
 
3. Voorzie sensorgestuurde kranen of douchepanelen. “Sensorgestuurde toestellen voorkomen de vorming van legionella en andere bacteriën door kranen, douches en urinoirs automatisch te spoelen elke 24 uur na het laatste gebruik. De elektronische wastafelkranen van DELABIE zijn bovendien uitgerust met een antistagnatie elektroventiel. Dit elektroventiel met zuiger beperkt het risico op legionellabesmetting doordat het water afgevoerd en ververst wordt bij elk gebruik.”
 
4. Voorzie voldoende afstand tussen de koud- en warmwaterleidingen. “Voor het gemak worden ze vaak naast elkaar gelegd, maar de nabijheid van koud water kan ervoor zorgen dat het warme water afkoelt en omgekeerd kan koud water opwarmen door de nabijheid van warmwaterleidingen. Daardoor komen beide leidingen in de gevarenzone van 25° à 45°C. Voorzie dus voldoende ruimte of isolatie tussen beiden.”
 
5. Controleer de terugslagkleppen. “Ga na of de terugslagkleppen van mengkranen goed functioneren, zodat er geen warm water in de koudwaterleiding kan terechtkomen.”
 
 6. Installeer een spoelsysteem zonder waterreservoir. “Spoelbakken van toiletten bevatten stilstaand water, wat biofilmvorming bevordert en waarin legionella zich mogelijk kan vermenigvuldigen. DELABIE beschikt over spoelsystemen zonder waterreservoirs, die gebruikmaken van de druk van het waternet om het toilet te spoelen. Door geen spoelbak te gebruiken, kan er zich geen biofilm vormen, en wordt dus ook het risico op bacteriegroei uitgesloten.”
 
7. Toch een legionellabesmetting? Installeer een BIOFIL-filter tot het probleem is opgelost. “Wordt er toch een te hoge concentratie legionella gemeten in uw installatie, dan kan je die toch verder blijven gebruiken door tijdelijk een DELABIE BIOFIL-filter te installeren. Die filtert alle bacteriën uit het water, terwijl je op zoek gaat naar de oorzaak van de besmetting. De BIOFIL-filter kan je rechtstreeks op de kraan monteren en makkelijk weer weghalen zodra het probleem is opgelost.”
 
Meer weten over oplossingen voor de preventie van legionella? Neem vrijblijvend contact op met jouw vertegenwoordiger of kom langs in één van onze filialen.


Een warmtepomp biedt één systeem voor koelen en verwarmen
 
Een lucht-lucht warmtepomp is een milieuvriendelijke manier om een huis te verwarmen en te koelen. Dat laatste is geen overbodige luxe, zeker in goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen waar de warmte maar moeilijk kan ontsnappen en de temperatuur al snel op loopt.
 
Nieuwbouwwoningen steeds beter geïsoleerd
De isolatienormen voor nieuwbouwwoningen worden steeds strenger, waardoor moderne huizen steeds beter geïsoleerd zijn. Vele nieuwe woningen zijn daardoor bijna luchtdicht, waardoor de warmte nauwelijks nog kan ontsnappen. Niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door kan de temperatuur in huis daardoor snel oplopen. Want ook het gebruik van elektronische toestellen, klusjes als koken en afwassen en zelfs de aanwezigheid van mensen genereren warmte. Airconditioning kan gelukkig helpen om de binnentemperatuur in een nieuwbouwwoning op peil te houden. 
 
Airco en verwarming in één
Je woning isoleren om vervolgens een - energievretend - aircosysteem te installeren, het lijkt op het eerste gezicht nogal tegenstrijdig. Tegenwoordig zijn er echter energiezuinige toestellen en technologieën op de markt die de lucht op een natuurlijke manier koelen. Zo is de jongste generatie lucht – lucht warmtepompen in staat om je woning te verwarmen én koel te houden. Dankzij hun aparte temperatuurregeling en de optimale luchtverspreiding geniet je het hele jaar door van een aangenaam binnenklimaat.
 
Lucht-lucht warmtepompen voor elke woning
Bij Lambrechts kan je lucht – lucht warmtepompen van Climacon verkrijgen en deze kan je zowel binnen als buiten laten installeren. Afhankelijk van de ruimte die je gaat verwarmen, de gewenste binnentemperatuur en de isolatie van je woning, heb je bovendien de keuze uit verschillende types en formaten. Onze warmteadviseurs staan je graag bij met advies over de verschillende opbouwtoestellen en de inbouwsystemen die je volledig onzichtbaar kan laten integreren.
 
Wil je meer weten over warmtepompen? Neem gerust contact met ons op, we helpen je met plezier!